2018-11-05 13:03:18• hírek • Bede Emőke

Kétszáz millió eurós fejlesztésre készül az Apaserv

Minden vízcsepp számít – szól az Apaszerv mottója, és épp ennek jegyében azon dolgoznak, hogy a megye minden településén megoldják a háztartások vízellátását és a szennyvíz elvezetését.

A 206 millió eurós fejlesztéstámogatás igényléséről egy hétfői sajtótájékoztatón számolt be a vízszolgáltató cég képviseletében Leitner János intézményvezető. Mint kiderült, az Apaserv projektjének fő célkitűzése az ivóvízhálózat mikrobiológiailag ellenőrzött, biztonságos kiterjesztése annak érdekében, hogy a megye minden településén jó minőségű ivóvíz folyjék a csapon, azaz a jelenlegi 75 százalékos lefedettség helyett 100 százalék legyen. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a 2000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken a szennyvízelvezetés is biztosítva legyen. Mindezen ambiciózus tervek megvalósításának első körben kijelölt határideje a 2023-as év.
 

Leitner beszámolójából kiderült, hogy az ivóvízrendszerre a 206-ból 71 millió eurót fordítanának. Ebből a pénzből 22 új fúrást és egy felszíni víznyerő helyet szeretnének megvalósítani, emellett szeretnének lefektetni 166,5 kilométernyi új vízvezetéket, 9,4 kilométernyit felújítanának, az új ivóvízhálózatok összhossza pedig a tervek szerint el fogja érni a 258,7 kilométert. Ugyanakkor összesen 27 pumpaállomás és új tartály is szerepel az előzetes tervekben. Ezzel párhuzamosan a szennyvízhálózat fejlesztésére 87 millió eurót szán az Apaserv. Ebből a pénzből 448 kilométerrel bővülhetne a szennyvízhálózat, 132,7 kilométernyi szennyvízelvezető csatornát fektetnének le, valamint épülhetne három új tisztító állomás is, és másik kettőt pedig felújítanának. Jelenleg egyébként a vízszolgálató a megye mind a hat városában jelen van, év végéig pedig 35 község fog csatlakozni az Apaserv által biztosított hálózatra. A szerződések száma jelen pillanatban már 88 ezer fölött jár, melyek közül 83 ezret magánszemélyekkel kötöttek.


„Bízunk benne, hogy a finanszírozási kérelmünket jóváhagyják még az év vége előtt. Egyelőre korai volna arról nyilatkozni, hogy teljes vagy csak részleges támogatást ítélnek-e meg, de ha év végéig pozitív elbírálásban részesül a beruházás, akkor már a következő évben ki lehetne írni a liciteket” –mondta el a tájékoztató végén Leitner János igazgató. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: